Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Bitlis Kale'sin de kazı çalışmaları sürüyor  (Okunma sayısı 6042 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sürmenaj
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 193
Bitlis Kale'sin de kazı çalışmaları sürüyor
« : 22 Eylül 2009, 00:24:57 »
Bitlis Kalesi'nde 2004 yılında Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Kadir Pektaş ve Öğr. Gör. Gülsen Baş tarafından başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.


 
Temmuz ayı başında başlayan ve ekim ayı ortalarına kadar devam edecek olan kazı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Prof.Dr. Kadir Pektaş, bu yıl ilk defa Bitlis Kalesi'nde 3 ayrı noktasında kazı çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Prof.Dr. Pektaş, "2004 yılında başlattığımız çalışmaları bu yıl da sürdürdük. 50 kişilik bir ekiple devam ettiğimiz kazılarımızda bu yıl ilk defa üç farklı alanda gerçekleştirdik" dedi.

 
Bu yıl ki kazı çalışmaların üç farklı alanda gerçekleştirdiklerini ifade eden Pektaş, "Birincisi hamamın doğu tarafında bulunan 19'ncu yüzyıldan kaldığını tahmin ettiğimiz katmanda çalışıyoruz. Burada daha alt katmanlara da indik. Daha erken tarihlerde inşa edilmiş yapıların izlerine rastladık. İkinci çalışma alanımız iç kalede olmuştu. Burada da açmalarımızı güney yönde genişlettik. Yeni planlar ve mekanlarda ortaya çıkmaya başladı. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da kaliteli seramiklere rastladık. Üçüncü çalışmamız ise Doğu burcunda olan alanda oldu. Burada yine eski döneme ait düz bir yapı ortaya çıktı. Bu yapının etrafında açmalarımızı devam ettirdik. Ancak güney yönde olan kapısına halen ulaşamadık. Kapısını bulup buradan içeri girerek yapının tam olarak ne olduğunu anlayacağız. Bu yapı hamamdan sonra ikinci sağlam yapı olarak gün ışığına çıkarıldı" şeklinde konuştu.

 
Prof.Dr. Pektaş açıklamasının devamında ise kazı çalışmalarında yeni bulgulara rastladıklarını belirterek, "Kazı çalışmaları sırasında çıkan toprakların elenmesi sırasında şu ana kadar 300 civarında sikke, metal buluntu geldi. Bunlar yine farklı dönemlerden günümüze ulaşan bulgular oldu. Çoğunluğunu Osmanlı'nın oluşturduğu bu bulgularda, Akkoyunlu ve Karakoyunlu dönemlerinden bulgulara da rastladık. Sırlı tuğla bezemeleri var. Bunların bir binanın dış bezemeleri olduğunu düşünüyoruz. Çok miktarda günlük kullanılan sırlı ve sırsız kaplar elde edildi" şeklinde açıklamalarda bulundu.



Bitlis Kent Haber 
süperman, süperman olmak lazım bazen (:

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2025, SimplePortal